trots op zorg

trots op zorg

Yes, gelukt

Vandaag probeer ik mijn eigen BLOG te maken!!

Een nieuwe patiënt

trots op zorgGeplaatst door Tiertsje Kuipers 2014-05-02 08:06:59
Vorige week bracht ik een bezoekje aan familie Bos.
Mevrouw is bekend met ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, een vervelende combinatie.
Ze is door de parkinson al een aantal malen lelijk gevallen, waardoor ze een vervelende fractuur heeft opgelopen welke maar slecht wil genezen. Maar mevrouw Bos heeft één voordeel, bij haar is het glas gelukkig altijd halfvol.
Ze merkt dat haar geheugen wel achteruitgaat. Met name met het bereiden van de maaltijd gaat dit soms niet altijd goed, soms zit er per ongeluk suiker over de aardappels en laatst zat er in plaats van nootmuskaat kaneel over de sperzieboontjes. Gelukkig doet haar partner nooit moeilijk...de boontjes worden afgespoeld en de aardappels worden gewoon opgegeten.
En gelukkig helpt meneer haar wel af en toe, maar wel op een manier dat mevrouw het gevoel heeft dat ze de regie blijft houden. En dat is een kunst!
Toen ik vorige week op bezoek kwam zat mevrouw heerlijk buiten voor huis, ze wonen aan het water. De meivakantie is begonnen en er zijn al weer flink wat bootjes op het water, en daar geniet mevrouw zichtbaar van. Ze zwaait naar de mensen die langs komen en dit geeft haar op een zonnige dag de nodige afleiding.
Juultje de airdale terriër ligt heerlijk aan mevrouw Bos haar voet te slapen, ze tilt haar hoofd even op als ze mij hoort en gaat staan om mij te begroeten. Ik ben zo langzamerhand een 'oude bekende' van Juultje. Blaffen doet ze niet meer als ik kom.
"goh" zegt mevrouw Bos, " mijn man is vorige week met Juultje naar de dierenarts geweest omdat het niet goed met haar ging. En weet u wat er nou met Juultje aan de hand is? Juultje is dement..." het eerst wat ik kan uitbrengen is: "dan is het dus toch besmettelijk..." gelukkig kan mevrouw Bos hier ook hartelijk om lachen, het floepte ook zo uit mijn mond. Ik had er nog nooit van gehoord dat honden dement konden worden.
Juultje blaft af en toe tegen dingen die er niet zijn en ze kan af en toe de deur niet vinden of de opening van het hek en ga zo maar door...
Maar gelukkig heeft de dierenarts een medicijn voor dit soort lastige kwaaltjes, het pilletje moet één keer per dag gegeven worden en helpt bij de volgende klachten:
gedragsstoornissen van emotionele aard bij honden zoals, angst, pathologische verandering van het humeur, depressies, asociaal gedrag en fobieën.
Ik hoop dat het pilletje helpt.
En ik heb mevrouw Bos beloofd dat ik Juultje ook een beetje ga begeleiden smiley
Maandag heb ik haar in ons team van casemanagers ingebracht als nieuwe cliënt, we hebben er met z'n allen heerlijk om zitten lachen. Maar eigenlijk ben ik toch ook wel een beetje nieuwsgierig hoe Juultje haar ziekte zal verlopen. Misschien moet ik af en toe contact met de dierenarts opnemen?
Wordt vervolgd.

  • Reacties(0)//www.ambassadeursijke.nl/#post776