trots op zorg

trots op zorg

Yes, gelukt

Vandaag probeer ik mijn eigen BLOG te maken!!

Concentratie

trots op zorgGeplaatst door Tiertsje Kuipers 2014-09-16 06:09:45
Concentratie en dementie...soms lastig en soms nog heel sterk aanwezig.
Zo begeleide ik vorig jaar een oudere meneer met ziekte van Alzheimer, die weinig aandacht voor zijn omgeving meer had. Ook herkende hij zijn kinderen, verzorgers en andere bekenden praktisch niet meer. Zijn vrouw herkende hij nog wel, alleen waarschijnlijk niet meer in de rol van partner maar meer in de rol als "ontbrekend deel van zichzelf"
Meneer was vroeger wiskunde leraar geweest en was altijd erg goed in getallen gebleven, ook in reeksen getallen.
Tot op het laatst maakte hij iedere dag de Sudoku welke dagelijks in de Trouw staat. Hij was daar praktisch de gehele ochtend zoet mee en had niet eerder ergens anders tijd voor dan op het moment dat de Sudoku was opgelost. Erg eenvoudig zijn deze puzzeltjes niet, tenminste...ik los hem niet zomaar op.
Voor mevrouw was dit een heerlijk moment, kon ze even om een boodschap of even een moment bij de buurvrouw op bezoek. Ze wist dat het minimaal 2 uren duurde voordat het puzzeltje was opgelost.

Zo ook bij meneer de Vries, vanmiddag biljartte hij maar liefst 5 uren onafgebroken! Eerst met zijn vaste begeleider, toen met zijn zoon en vervolgens met zijn dochter die nog even langs kwam. Iedereen was moe en had zin in koffie of een hapje eten, behalve meneer de Vries. Onbegrijpelijk dat hij zo geconcentreerd bezig kan zijn. Als ik of iemand anders op bezoek ben en we drinken een kopje thee dan is meneer de Vries na 5 minuten vertrokken, altijd onrust in zijn lichaam.
Ook kan hij uren bezig zijn met een klein kinderpuzzeltje van 40 stukjes van "Cars".
Hij is dan zo geconcentreerd bezig, zelfs als het eten op tafel staat weet hij van geen ophouden (terwijl hij ook graag mag eten) het puzzeltje moet klaar!
Toch is het prettig dat mensen met een gevorderde dementie een aantal (of soms maar één) zaken hebben waar ze vol overgave mee bezig kunnen zijn zodat de partner af en toe toch een moment voor zich zelf kan nemen.
Alleen is het soms moeilijk om te ontdekken wat degene boeit en/of leuk vindt. Het hoeft niet altijd iets te zijn wat ze vroeger geboeid heeft.
Bij de wiskunde leraar was het duidelijk, cijfers hadden altijd zijn voorkeur gehad.
Maar meneer de Vries had vroeger niks met kinderpuzzeltjes of met biljarten. Hij is zijn leven lang met hele andere zaken bezig geweest. De kunst is dus om uit te vinden wat de persoon met dementie in deze fase van zijn of haar leven nog wel boeit. Soms lukt het door goed te observeren om hier achter te komen, maar soms is er ook echt niks wat degene kan boeien en dan kan het fijn zijn als iemand zo af en toe de zorg eens even een moment over kan nemen.

  • Reacties(0)//www.ambassadeursijke.nl/#post787